Kiusaamiseen täytyy puuttua

AL 26.11.2017

 

Mietitkö koskaan onko sinua kiusattu tai oletko ollut kiusaaja? Voidaan sanoa, että lähes jokainen suomalainen kokee kiusaamista jossakin elämänsä vaiheessa. Yleisintä se on kouluissa ja sosiaalisessa mediassa, mutta myös työpaikoilla ja muissa yhteisöissä. Sosiaalisen median kehityksen myötä koulukiusaaminen jatkuu kotonakin, eli et saa missään olla rauhassa.

Kiusaamisen määritelmä on yksinkertainen: kun kiusattu tuntee itsensä kiusatuksi. Kiusaaminen jaetaan yleensä kahteen pääalueeseen, fyysiseen ja henkiseen väkivaltaan. Kumpi on pahempaa? Vastaus riippuu ihmisestä. Lyönti sattuu vain sen hetken, kun taas haukkumisen muistaa lopun elämää. Toisaalta väkivallastakin jää traumoja.

Suomessa ei taida olla yhtäkään peruskoulua, jossa ei esiinny kiusaamista. Ilmiö on huolestuttava ja siihen on tultava loppu. Kiusatuiksi joutuvat yleensä ne, jotka eivät asetu tiettyyn muottiin vaan ovat erilaisia, mutta kaikkihan me olemme erilaisia yksilöitä.

Koulukiusaamiseen on puututtava heti. Jokaisella on velvollisuus auttaa toisiaan. Jos opettajien puuttuminen ei riitä, täytyy pyytää apua korkeammalta taholta. Haastan kaikkia miettimään, miten saisimme kiusaamisen loppumaan. Omakohtaisten kokemuksien kertominen on yleistä valistusta tehokkaampaa. Jokainen oikea tarina ihmisen kertomana saa ajattelemaan.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö aloitti tänä vuonna kampanjan kiusaamista vastaan. #kannustusryhmä nimellä kulkevassa kampanjassa on mukana myös laulajat Robin ja Diandra. Tarkoitus on ehkäistä kiusaamista ja syrjäytymistä. Kaikki halukkaat voivat liittyä mukaan esimerkiksi sosiaalisessa mediassa jakamalla positiivisia asioita miten kiusaamiseen on puututtu. Myös Duudsonit ovat kampanjoineet kiusaamista vastaan avoimesti sosiaalisessa mediassa ja kiertelemällä kouluissa. Kampanja on hyvä esimerkki siitä, miten esimerkin voimalla voidaan puuttua kiusaamiseen. Tarvitaan yhteiskunnallista arvokeskustelua.

Jokaisen lapsen ja nuoren kuuluisi saada elää juuri sellaisena kuin on ja elää ilman, että tarvitsisi pelätä kiusatuksi joutumista. Jokaisen yksityisyyttä ja persoonaa täytyy kunnioittaa. Jokainen meistä on omanlainen ja se on todella suuri rikkaus.

 

Kristiina

Kristiina Koivunen, TET-harjoittelija