Kolumni: Sotessa pitää muistaa myös ihmiset – ”Tarvitaan laajempia hartioita palvelujen järjestämiseen”

Politiikassa lähes pysyvä ilmiö sote-uudistus on taas ajankohtainen.

Yli 1200-sivuinen uudistusehdotus on parhaillaan laajalla lausuntokierroksella. Varmasti annetaan taas sadoittain kriittisiä lausuntoja, joiden käsittelyyn menee aikaa. Jo yli kymmenen vuotta on asiaa vatvottu ja uudistuksen tekemiseen on käytetty rahaa ja aikaa aivan mielettömiä määriä. Tämä on omiaan heikentämään uskoa poliittisen järjestelmän kykyyn saada aikaan uudistuksia.

SOTE-UUDISTUKSESSA niin kuin kaikessa muussakin päätöksenteossa on lähtökohtana oltava ihmiset, eivät organisaatiot.

Yksi on varmaa. Uudistusta tarvitaan, koska kaikki voimavarat niukkenevat samaan aikaan, kun palvelujen tarve kasvaa väestön ikääntyessä. Tämä on tilanne Tampereella ja Pirkanmaallakin.

Suurimpana lähivuosien haasteena terveydenhuollossa on työvoimapula. Fakta on, että henkilöstöä eläköityy enemmän kuin uutta on tarjolla ja samalla palvelujen tarve kasvaa.

Nyt pitäisi voimat keskittää sen ratkaisemiseen, miten voimavarat parhaiten turvataan. Se edellyttää muun muassa koulutuksen lisäämistä, palvelujen tehostamista, digitaalisten keinojen käyttöönottoa, panostamista terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseen ja yritysten ja järjestöjen tuottamien palvelujen mukana pitämistä julkisten palvelujen kumppanina.

TARVITAAN LAAJEMPIA HARTIOITA palvelujen järjestämiseen. Tämäkin on nähtävä asiakkaan näkökulmasta. Olisi hyvä, jos Pirkanmaallakin koko palvelujen valikoima ja määrä olisi kaikkien asukkaiden käytettävissä. Sairaanhoitopiirin Fimlab on hyvä esimerkki. Voit mennä laboratorioon minne tahansa Fimlabin yksikköön, josta ajan saat.

Asiakkailla on jo erikoissairaanhoidossa valinnanvapaus. Muun muassa Coxa ja Sydänsairaala ovat valinnanvapauden piirissä. Hallituksen sote-ehdotus heikentää näiden yhtiöiden asemaa valintojen kohteena.

Jokaisen soteuudistukseen liittyvän ehdotuksen kohdalla on nyt syytä kysyä, onko ehdotus heikennys vai parannus nykytilaan asiakkaan kannalta.

Anneli Taina

kaupunginvaltuutettu (kok.)

Tampere