Kolumni: Valoa jokaisen ikkunaan

Jouluna kaupunki hiljenee ja kotien ikkunoista tulvii valoa. Monelle joulun aika on kuitenkin pitkä yksinäinen jakso keskellä pimeää talvea. Kun ympärillä kaikki muistuttaa perhejoulujen idyllistä ja läheisten rakkaudesta, yksinäiselle pyhät voivat tuntua kuristavalta.

Minne mennä, mitä tehdä ja kenen kanssa, kun kaikki ovat läheistensä kanssa, eikä minulla ole ketään.

Erityisesti jouluisin yksinäisyys korostuu ja mielen valtaa suru ja haikeus. Auttavat puhelimet ruuhkautuvat. Ensimmäinen joulu läheisen menettämisen jälkeen voi tuntua musertavalta.

Liian monella perhettä tai ystäviä ei vain ole ja joulu lipuu ohi, kuin mikä tahansa muukin päivä.

Yksinäisyyden tekijät ovat monisyisiä. Sitä voi kokea niin koulukiusattu nuori, työkaverisi tai yksin asuva vanhus.

Helsinki Mission mukaan Suomessa on noin 300 000 yli 70-vuotiasta, jotka kokevat yksinäisyyttä usein tai jatkuvasti. Meistä jokainen tuntee yksinäisyyttä ja ahdistusta joskus.

Ihmisellä on luontainen tarve kokea olevansa tärkeä ja osa yhteisöä. Yksinäisyyden tunnetta ei kuitenkaan määrittele ystäviemme määrä tai tukiverkostomme koko, sillä yksin oleminen ja yksinäisyys ovat eri asioita.

Joskus tahdonvastainen yksinäisyys voi tutkimusten mukaan altistaa myös päihde- ja mielenterveysongelmille, jotka pitkittyessään koskettavat monia muitakin ihmisen lähipiirissä. Ne eivät kysy aikaa, paikkaa tai sosiaalista statusta.

On yhteiskuntamme vastuulla huolehtia varhaisesta tuesta, jotta kenenkään mieli ei säry ja apua saa oikea-aikaisesti. Hyvät mielenterveyspalvelut kuuluvat kaikille. Terapiatakuu hyödyttäisi erityisesti heitä, joilla on vähiten voimavaroja vaatia apua.

Se takaisi, että hoidon tarve arvioidaan välittömästi ja tarvittava hoito aloitetaan nopeasti. Terapiatakuun toteuttaminen vaatii vain poliittista tahtoa ja siihen toivon uuden hallituksen nopeasti tarttuvan.

Myös jokainen meistä voi ilahduttaa toista. Arjen huolten, riittämättömyyden tunteen ja yksinäisyyden keskellä pieni hymykin voi riittää. Se, että joku sanoo: ”Sinä riität.”

Lämmintä joulumieltä teille kaikille, välitetään toisistamme!

Anna-Kaisa Ikonen

kansanedustaja, kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja ja Tampereen kaupunginvaltuuston puheenjohtaja.