Missä vaiheessa vapaudesta tuli kirosana?

Olen jotenkin aina mieltänyt sanan ”vapaus” positiivisena asiana. Samoin sana valinta kuvaa ihmisen vapaata tahtoa. Yllättävästi kuitenkin sosiaali- ja terveydenhuollon maailmasta sanasta valinnanvapaus on tullut kirosana. Samalla valinnanvapautta täydennettiin toisella kirosanalla nimeltä markkinamalli.

Nyt kun sote-uudistus on kaivettu syvemmälle kuin Rukan hankiin, tarkistetaan kytkentöjä. Minulle yllättäen sosiaalipolitiikan professori sanoi, että valinnanvapaus olisi vähentänyt eriarvoisuutta. Mitä! Toimiko poliittinen oppositio eriarvoisuutta lisäten?

Odotin, että vammaispalveluissa olisi tullut ihmisille henkilökohtainen budjetti eli siis valinnanvapaus. Eivät olisi enää kunnat päässeet kilpailuttamaan ja muuttamaan palveluntarjoajia. Nyt kaikki tiedämme järkyttäviä tilanteita, joissa yllättäen kilpailutuksen jälkeen palveluntarjoaja on vaihtunut. Jo vuosikymmenen ajan tuttu hoitaja ei tullutkaan enää aamulla vastaan.

Odotin, että senioripalveluissa raha olisi kulkenut seniorien mukana. Mikäli esimerkiksi minun läheiseni olisi ollut tyytymätön senioritalon palveluun, olisimme yhdessä etsineet maailman parhaan senioritalon – ilman kuntarajoitteita. Nyt neuvotellaan kunnan viranomaisten kanssa, minne saa lähteä ja kulkevatko rahat mukana.

Senioritalon etsinnässä olisin tarvinnut avointa tietoa vaikka netissä siitä, miten eri ihmiset ovat tyytyväisiä eri senioritaloihin. Olisin ottanut käyntilistalleni vain ne talot, joiden arvioiden keskiarvo oli yli kahdeksan ja jotka ovat silti kohtuullisen hintaisia.

Odotin, että kaikki palvelujen tarjoajat olisivat reilussa laatukilpailussa mukana. Sori, tämähän on se kirottu ”markkinamalli”. Kuka nyt tietää, mikä senioritalo on hyvä ja mikä huono? Pitääkö palkata salapoliisi? Odotanko uusia negatiivia paljastuksia medialta siitä, kuinka huonosti ihmisiä hoidetaan? Mistä löytyy paljastukset hyvistä senioritaloista?

Nyt soten kaatumisen jälkeen iloitaan valinnanvapauden kaatumisesta. Samalla halutaan uusia verottavia organisaatioita. Onko jatkossa jopa neljä hallinnollista verotasoa: EU, valtio, maakunta ja kunta. Pelkoni on, että veroprosenttini nousee yli sadan ja hallinnollisia viranhaltijoita kävelee kaduilla niin, että joudun väistymään sivukujille.

Samalla odotin kovasti, että omat terveystietoni olivat vihdoinkin yhden tietojärjestelmän alla. Silloin olisin voinut antaa salasanan kullekin lääkärille, joiden haluan näkevän yhdestä paikasta kaikki terveydelliset tutkimustietoni.

Toivon todella, että nyt ei enää jatketa samaa vanhaa sekoilua tietojärjestelmien osalta. Juuri tuli tieto esimerkiksi pääkaupunkiseudun Apotti-terveystietojärjestelmästä. Yksi asiantuntija väitti, että järjestelmä on niin susi, että sitä ei pitäisi ottaa edes testikäyttöön. HUS:n johtokin myöntää, että järjestelmä tuntuu sekavalta. Ainakaan sitä ei ole tehty asiakasta huomioiden, sanovat monet.

Ai jestas, kaikki toiveeni omasta valinnasta olivatkin vain unta. Ihmiset kun vihaavat ihmisten valinnanvapautta ja kaikki on vaan kamalaa markkinataloutta. Heräsin.