Petteri Orpo: Rinteen hallitusohjelma on kuin hiekalle rakennettu hulppea huvila

Kokoomuksen puheenjohtajan Petteri Orpon mukaan Antti Rinteen uusi hallitusohjelma on kuin hiekalle rakennettu hulppea huvila.

Orpon mukaan toiveajatteluun perustuva talouskuva ja työllisyystoimien ulkoistaminen tarkoittavat sitä, että hallitusohjelmalta puuttuu pohja ja päätösvalta ulkoistetaan selvittäjille ja työmarkkinajärjestöille.

“Hallitusohjelma on rakennettu hiekalle, sillä talouden kestävä pohja puuttuu. Nyt suomalaisten verotus kiristyy ja valtion velanotto uhkaa kasvaa. Hallitus suunnittelee noin 1,2 miljardin euron pysyviä menolisäyksiä, mutta summa ei tule riittämään, jos kaikki hallitusohjelmassa mainittu aiotaan toteuttaa”, Orpo sanoo.

“Vain työ ja yrittäjyys tuovat yhteiseen kassaan niitä veroeuroja, joilla hyvät asiat rahoitetaan. Nyt kuitenkin työllisyyttä lisäävät uudistukset loistavat poissaolollaan. Vanhoja toimia perutaan mutta tilalle ei tarjota uusia. Kaikenlaista selvitetään ja edistetään, mutta konkretia puuttuu.”

Orpon mielestä tulevaa hallitusta voi kuvata selvityshallitukseksi. Vaikeat työllisyysuudistukset on ulkoistettu työmarkkinajärjestöille. Monista muistakaan asioista ei löydy selkeitä linjauksia.

“Viime kädessä valitettavasti suuri joukko äänestäjiä joutuu kuitenkin pettymään. Esitetyillä toimilla ei saada työllisyyttä nousemaan ja lupauksia rahoitettua. Hallitus yrittää silmänkääntötemppua, jossa yksittäisiä vaalilupauksia rahoitetaan myymällä valtion omaisuutta kolmella miljardilla eurolla.”

Keskiluokka joutuu vaalilupausten maksajaksi

Orpo on pettynyt siihen, että työvoiman saatavuusharkintaa ei helpoteta. Työllisyysnäkökulma on unohdettu myös perhevapaiden ja sosiaaliturvan uudistuksissa. Reilu paikallinen sopiminen ei etene koskemaan kaikkia työntekijöitä ja yrityksiä.

“Hallitus laittaa keskiluokan maksamaan vaalilupauksensa. Periaate kiristää haittojen ja päästöjen verotusta on hyvä. Samassa suhteessa pitäisi kuitenkin keventää työn verotusta. Nyt kevennykset jäävät kiristyksiin verrattuna hyvin pieniksi. Työssäkäyvien kukkarosta otetaan entistä enemmän”, Orpo sanoo.

Orposta lapsiperheiden ja ikääntyneiden arkea helpottavaa kotitalousvähennyksen heikentämistä on vaikea ymmärtää. Vähennyksellä olisi iso merkitys, että pientaloasujalla on varaa lisätä talonsa energiatehokkuutta taikka korjata katto.
Sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistamisessa tulisi Orpon mukaan keskittyä hallinnon sijaan ihmisten palveluiden parantamiseen.

“Hallitusohjelma sisältää hyviä kirjauksia ja tavoitteita sosiaali- ja terveyspalveluiden sisällön kehittämisestä. Ihmisten palvelut seuraavan neljän vuoden aikana eivät parane, jos samaan aikaan keskitytään uusiin rakenteisiin, hallintoon ja veroihin.”

“Emme tarvitse uutta hallintoa, uusia veroja tai uusia vaaleja. Kokoomus esittää, että palveluita olisi lähdetty kehittämään nykylainsäädännön pohjalta – näin ihmisten palveluita oltaisiin heti päästy parantamaan.”

Kiitosta esiopetuksesta ja ilmastotoimista

Orpo kehuu hallitusohjelmaa siitä, että seuraavalla kaudella on tarkoitus jatkoselvittää esiopetuksen pidentämistä kaksivuotiseksi. Kokoomus olisi kuitenkin pidentänyt esiopetuksen suoraan aiemmin tänä vuonna tehdyn Opetushallituksen selvityksen pohjalta. Nyt aika kuluu selvittelyyn, ei vaikuttaviin koulutustoimenpiteisiin.

Myös ilmasto- ja energiapolitiikan päätavoitteet ovat Orpon mukaan pääpiirteissään hyviä, mutta linjatut toimet eivät luo realistista polkua tavoitteiden saavuttamiseksi.

“Hiilineutraaliustavoite 2035 ei ole realistinen kirjatuilla toimenpiteillä. Liian moni keskeinen asia jätetty selvitystilaan – ohjelmasta paistaa läpi, että kauniista ajatuksista huolimatta ei ollut rohkeutta linjata tarvittavan tasoisia konkreettisia toimia, kuten turpeen käytön lopettamista. Turpeen energiakäytölle ei laitettu selkeää takarajavuotta, vaan pelkkä kirjaus, että käyttö puolitetaan 2030 mennessä.”

Lisätietoja:
Erityisavustaja Heikki Uusitalo, puh. 050 302 8246