Arvoisa valtuuston puheenjohtaja, hyvät valtuutetut ja muut läsnäolijat, hyvät kuulijat
Me olemme matkalla kohti entistä vahvempaa kaupunkia.
Tampere on kulkemassa kohti yhä vahvempaa tulevaisuutta. Kaupunkimme kasvaa ja kehittyy ennätyksellisellä tahdilla, ja viime vuonna toivotimme tervetulleeksi yli 6 000 uutta asukasta. Tämä vuosi tuo arviolta lisää 5 000 tamperelaista. Tämä kasvu kertoo Tampereen elinvoimaisuudesta ja vetovoimasta. Meitä vetää eteenpäin vahva tekemisen meininki ja ketterä päätöksenteko. Jotta Tampereen kasvu on jatkossa entistä kestävämpää, meidän on kiinnitettävä erityistä huomiota sen sosiaaliseen, ekologiseen ja taloudelliseen tasapainoon.
Edessä oleva taloudellinen tilanne on tiukka, ja monia kuntia koettelevat haasteet eivät säästä Tamperettakaan. Meillä on kuitenkin hyvä perusta vastata kasvavan kaupungin tarpeisiin ja jatkaa investointeja, jotka mahdollistavat kaupungin kehittymisen pitkällä aikavälillä. Tampere uskaltaa tarttua haasteisiin ja etsiä ennakkoluulottomia ratkaisuja. Meidän katseemme on suunnattuna rohkeasti tulevaisuuteen.
Hyvät valtuutetut ja muut kuulijat,
Julkisen talouden keskiössä on kysymys siitä, että yhteiset varat käytetään oikeudenmukaisesti ja tehokkaasti. Yhteiset varat on käytettävä asukkaiden hyvinvoinnin turvaamiseksi. Tulevina vuosina meidän tulee valmistautua talouden tervehdyttämiseen monipuolisin keinoin. Tämä johtuu muun muassa siitä, että vuodesta 2024 eteenpäin kuntien rahoitustaso on pysyvästi alempana aiempiin vuosiin verrattuna.
Vuoden 2025 talousarvio on noin 40 miljoonaa euroa alijäämäinen. Tähän tulokseen sisältyy kertaluonteisia omaisuuden myyntivoittoja noin 70 miljoonan arvon edestä. Kuten tästä voi laskea, yhtälön pitäminen kestävällä tasolla on kaikkea muuta, kuin helppo tehtävä.
Talousarvion vuosikate on noin 95 miljoonaa euroa. Nettoinvestoinnit pysyvät edelleen merkittävällä 225 miljoonan euron tasolla.
Kaupunki joutuu ottamaan lisää velkaa noin 120 miljoonaa euroa, sillä investointien rahoituksesta vuosikatteella voidaan kattaa vain 42 prosenttia.
Kaupungin kokonaistulot ovat 1213 miljoonaa euroa, menot 1253 miljoonaa euroa. 13 merkittävimmän tytäryhtiöiden liikevaihto on yhteensä noin 931 miljoonaa, ja osingot tytär- osakkuusyhteistöistä noin 29 miljoonaa.
Vastuullinen taloudenpito ei tarkoita vain leikkauksia tai säästöjä. Ennen kaikkea se on myös kykyä tehdä tulevaisuuteen katsovia valintoja. Meidän täytyy pystyä tunnistamaan ne kohteet, joihin yhteisiä verovaroja kannattaa laittaa. Samalla meidän tulee olla rohkeita tekemään vaikeitakin päätöksiä.
Hyvät valtuutetut ja muut kuulijat,
Koulutus on investointi kaupunkimme tulevaisuuteen, josta emme tingi. Ryhmäkoot säilyvät ennallaan ja opetuksen resursseja vahvistetaan. Talouden paineista huolimatta on erityisen tärkeää, että kaupunki huolehtii heistä, keillä ei siihen itsellään resursseja ole. Lapsille ja nuorille taataan tuki ja yksilöllinen huomio koulupäivän aikana myös jatkossa.
Myös lasten liikunnan pilottia jatketaan, ja etsivä nuorisotyö säilyy osana nuorten hyvinvoinnin tukemista ja syrjäytymisen ehkäisyä.
Kaikilla lapsilla tulee olla mahdollisuudet saada palveluja, riippumatta perheen taloudellisesta tilanteesta. Tukitoimia kohdistetaankin erityisesti heikoimmassa asemassa oleviin perheisiin.
Kokonaisuudessaan kasvatus- ja opetussektorille on lisätty kehyspäätöksen päälle 6,2 miljoonaa euroa. Tämä on kaupungilta merkittävä panostus, jolla halutaan muun muassa jatkaa yläkoululaisille annettavien kannettavien tietokoneiden mallia. Varhaiskasvatuksen esihenkilötyöhön kohdistetaan resursseja ja johtamisrakennetta uudistetaan.
Hyvät valtuutetut ja kuulijat,
Arvostamme suuresti ikäihmisiämme. Viime vuonna aloitetut ikäihmisten maksuttomat uimahallivuorot saavat jatkoa. Senioreiden uintimäärät ovat yli tuplaantuneet vuonna 2024, mikä on erityisen hienoa. Palveluliikenteen avustajapalveluihin kaupunki osoittaa myös lisärahoitusta. Kaupunki haluaa myös tukea erilaisia kokoontumistilojen vuokria.
Kaupunki kantaa myös sosiaalista vastuuta. Tampere jatkaa ystävyyskaupunkimme Kiovan tukemista sekä täällä asuvien ukrainalaisten kielikoulutusta. Kotoutumispalvelut siirtyvät kaupungille TE-uudistuksen myötä, ja tähän kiinnitetään erityistä huomiota.
Segregaation ehkäisyä jatketaan voimakkaasti muun muassa vahvistamalla oppilaitosten turvallisuuskoordinaatiota ja viranomaisyhteistyötä. Asumisneuvontaan osoitetaan lisärahoitusta, ja köyhyysohjelmaan tehdyt lisäykset, kuten ruoka-apujakelu, jatkuvat entisellä tasollaan.
Tampereen kaupunki ja Pirkanmaan hyvinvointialue laativat yhteisen toimenpideohjelman pitkäaikaisasunnottomuuden poistamiseksi. Myös muilta osin työ asunnottomuuden vähentämiseksi jatkuu yhteistyössä hyvinvointialueen, vuokranantajien ja järjestöjen kanssa.
Hyvät valtuutetut ja muut kuulijat,
Meidän tulee laittaa osaaminen kehityksen kärkeen. Työvoimapalvelut siirtyvät valtiolta kunnille vuoden 2025 alussa. Siirron takia kaupungin työllisyyskustannukset nousevat tähän vuoteen suhteutettuna vähintään 14 miljoonaa.
Keskeisintä tässä on turvata siirrosta huolimatta sujuvat ja saumattomat palvelut. Kaiken lähtökohtana on ennen kaikkea työllisyyden aktiivinen edistäminen. Osana tämän uudistuksen toimeenpanoa, työllisyyttä tuetaan myös yritys- ja työnantajapalveluiden vahvistamisella. Tampereella on tavoitteena startup-yritysten ja niiden henkilöstön kasvattaminen.
Ammatillisessa koulutuksessa vahvistetaan tiedolla johtamisen roolia. Lukioiden aloituspaikkoja nostetaan 25:llä.
Merkittävä muutos on myös se, että lukiokoulutuksessa alkaa elokuussa 2025 suomen- ja englanninkielinen lukiolinja. Kansainvälisten osaajien määrää pyritään määrätietoisesti kasvattamaan Tampereella.
Hyvät valtuutetut ja kuulijat,
Kaupungin tehtävä on ennen kaikkea tukea kuntalaisten hyvinvointia. Vahva yhteys hyvinvointiin on kulttuurilla ja liikunnalla.
Näin ollen tulevina vuosina kaupunki panostaa voimakkaasti muun muassa Tullikamarin ja Nekalan kulttuurikeskuksen remonttiin, Tampereen teatterin ja Tampereen työväenteatterin perusparannushankkeisiin sekä Vuoreksen kirjaston avaamiseen.
Tampere on todellinen liikunnan ja urheilun kaupunki. Kaupin alueen kehittäminen jatkuu, Hakametsä Sport Campuksen rakennustyöt alkavat ja Kalevan sekä Lielahden liikuntapuistojen huoltorakennukset valmistuvat.
Hyvät valtuutetut ja muut kuulijat,
Tampereen tulee olla hyvä koti kaikille, jossa kestävän kaupunkikehityksen tavoitteena on sujuva arki.
Uudistuvaan ja kehittyvään kaupunkiin tulee rakentaa uusia asuinalueita. Tulevina vuosina mm. Hervannan pohjoisakseli, Ojala, Västinginmäki, Tohlopinranta sekä Raholan radanvarsi alkavat täyttyä uusista asunnoista. Kaupunki edelleen pyrkii edistämään asuntorakentamista mm. tarjoamalla rakentajille tontteja, maankäytön kehittämiseen liittyvillä sopimuksilla sekä maanluovutuksella. Pientalorakentamiselle tulee etsiä täydennysrakentamispaikkoja.
Kestävää kasvua edistetään kehittämällä liikennejärjestelmää kokonaisuutena. Saimme juuri aikaiseksi ratikan laajentamispäätökset Pirkkala-Linnainmaalle. Yhdyskuntarakenteen strategiseen kehittämiseen liittyvää maankäytön suunnittelua jatketaan mm. Asemakeskuksen osalta, Lielahden ja Hiedanrannan alueella, Teiskontien varrella, Nurmissa ja Ojalassa.
Kestävään tulevaisuuteen liittyy voimakkaasti myös Tampereen Hiilineutraali 2030-tiekartan toimenpiteet sekä luonnon monimuotoisuuden ohjelma. Näiden toimintaa jatketaan myös tulevana vuonna.
Arvoisa valtuuston puheenjohtaja, hyvät valtuutetut ja hyvät kuulijat,
Tampere on yhteisö, jossa me kaikki kannamme vastuuta toistemme hyvinvoinnista.
Kuten me tiedämme, vaikeammat ajat vaativat joustoa ja kompromisseja. Kuitenkin uskon vahvasti yhteistyöhön. Olen kiitollinen kaikille talousarvion valmisteluun osallistuneille viranhaltijoille ja poliittisille ryhmille – yhdessä olemme jälleen saavuttaneet budjettisovun.
Tämä kertoo siitä, että tulevaisuuden Tampere voi edelleen olla vetovoimainen ja elinvoimainen kaupunki, jossa tamperelaiset voivat hyvin.
Yhdessä voimme varmistaa, että Tampere pysyy vahvana, huolimatta nykyisistä taloudellisista haasteista.
Jätän talousarvion nyt valtuuston keskusteltavaksi ja päätettäväksi.