Verosopu luo pohjan yhteistyölle

Kesällä kerroin tämän lehden palstoilla omana mielipiteenäni, että veroprosenttiin ei pidä koskea ennen kuin tiedetään sekä sote-ratkaisu että uuden hallituksen toimet kuntien suhteen.

Soten aikataulusta ei näytä tietävän kukaan. Hallituksen toimista tiedämme sen, että se ottaa syömävelkaa, mutta kunnille ei ole tulossa helpotuksia, päinvastoin.

Esimerkkinä on kiireellä rustattu lakiesitys vanhusten hoidosta, missä kaikki lisäkustannukset tulevat kuntien maksettavaksi.

Oli sitten pääministerinä demari, kepulainen tai kokoomuslainen, on marssi aina sama. Hallitus kertoo aina ensitöikseen keventävänsä pienituloisten palkkaverotusta.

Käytännössä tämä on kaikki pois kunnilta, sillä nämä verovelvolliset eivät maksa valtioveroa.

Tampereen valtionavut ovat nyt samalla tasolla kuin seitsemän vuotta sitten, noin 300 miljoonaa euroa. Käytännössä tämä on asukasluvun kasvu ja inflaatio huomioiden 60 miljoonaa euroa pienempi kuin seitsemän vuotta sitten. Tämä vastaa yhden ja puolen prosentin häviötä verokertymänä mitattuna.

Tämän kaiken jälkeen tuntuu järkevämmältä tehdä pieni korotus veroprosenttiin kuin ottaa syömävelkaa.

Kukaan ei varmasti rakasta verojen korotuksia, ei ainakaan kokoomuksen kannattajat.

Katson kuitenkin, että pääosin kokoomuksen, kristillisten ja RKPn valtuustoryhmän ja toisaalta demarien valtuustoryhmän mahdollinen sopu pienentää kaupunginhallituksen tekemää 0,75 prosentin korotusta antaa hyvän pohjan myös yhteisten asioiden hoidolle.

Tätä kirjoittaessa vihreät ovat edelleen korkean veroprosentin kannalla, mutta uskon, että maanantain valtuuston mennessä syntyy laaja sopu.

Pienellä korotuksella ei kuitenkaan pitkälle päästä, vaan nyt on syytä ryhtyä laajoihin uudelleen organisointeihin ja uuteen ajatteluun.

Pormestarin laatimaan 10 kohdan säästöohjelman toteutukseen on ryhdyttävä välittömästi.

Erityisen suuria säästöjä on saavutettavissa sosiaali- ja terveyspuolen toimintojen digitalisoinnissa

Kalervo Kummola

kirjoittaja on kaupunginvaltuutettu (kok.) ja kaupunginhallituksen konsernijaoston puheenjohtaja

Kirjoitus on julkaistu alkujaan Tamperelainen-lehdessä 16.11.2019