Kokoomus kannattaa ratikan toisen vaiheen rakentamista

Ratikan ensimmäinen vaihe on valmistumassa ja rakentamisen kokemukset osoittavat, että ratikka todellakin tuo lisää kaupunkia Tampereelle jo ennen liikenteen käynnistymistä ja vahvistaa Tampereen asemaa Sisä-Suomen pääkaupunkina. Rakentaminen on lisääntynyt reitillä ennakko-odotuksia nopeammin. Viidessä vuodessa on valmistunut jo 45 prosenttia koko 30:lle vuodelle suunnitellusta rakentamisesta. Maankäyttötuloja on tulossa jopa 15 prosenttia vuonna 2016 arvioitua enemmän. Toisaalta on syytä myöntää, että rakentamisen alkuvaiheessa reitin varrella toimiville yrittäjille syntyviä haittoja ei osattu ennakoida riittävästi.

NYT KÄSISSÄMME ON merkittävä päätös kaupunkikehitykselle ja sujuvan liikkumisen vähäpäästöiselle toteuttamiselle, kun valtuusto päättää ratikan toisen vaiheen rakentamisesta. Elämme taloudellisesti haastavia aikoja, mutta viimeistään juuri julkaistut kustannus-hyötylaskelmat osoittavat, että raitiotien toisen vaiheen rakentaminen on kannattava investointi tulevaisuuteen ja kaupungin kasvuun.

EI OLE JÄRKEVÄÄ JÄTTÄÄ ratikan rakentamista tähän, kun perusinvestoinnit on jo tehty. Rakentamisen tarvetta perustelevat esimerkiksi Tampereen nopea kasvu ja sen myötä jatkuva liikkumisen tarpeen lisääntyminen sekä Tampereen tavoite olla hiilineutraali kaupunki vuonna 2030. Väkilukumme rikkoi juuri 240 000 asukkaan rajan ja Tampere nähdään edelleen Suomen halutuimpana muuttokohteena. Myös Hiedanrannan uusi kaupunginosa tarvitsee ratikan, jotta työpaikka- ja asukastavoitteisiin päästäisiin. Samalla toisen vaiheen rakentaminen parantaa jo rakennetun osuuden toimivuutta sekä esimerkiksi luo valmistuessaan lisää elinvoimaa keskustan alueelle. Puolustamme edelleen pormestariohjelman mukaista linjausta, että keskustaan on päästävä kaikilla kulkumuodoilla, mitä ratikan rakentaminen tukee. Toimiva joukkoliikenne on jalankulkijan, pyöräilijän ja autoilijan etu.

EPÄVARMUUSTEKIJÄNÄ ON edelleen Näsinsaaren rakentamisen vesilupa. Luvan saaminen on hyvin todennäköistä, kun aiemmin hankkeesta valittanut ely-keskus ei ole enää valittanut saariratkaisun vesiluvasta. Lisäksi on huomioitava, että päätettäessä ensimmäisen vaiheen rakentamisesta oltiin samanlaisessa tilanteessa. Silloin kolmen raitiotien reitillä olevan merkittävän asemakaavan valitusten käsittely oli kesken hallinto-oikeudessa.

RAITIOTIEN TOISEN VAIHEEN rakentamisen tulee perustua kustannus-hyötylaskelmiin sekä tulevaisuuteen katsovaan kaupunkikehittämiseen. Rakentamisen haitat liikkumiselle ja yritystoiminnalle on pyrittävä minimoimaan ensimmäisen vaiheen kokemukset ja opit huomioiden. Näihin tietoihin nojaten kannatamme raitiotien toisen vaiheen rakentamista.

Kuokka maahan.

Alkuperäinen julkaisu täällä.