Suomen aloitteesta syntynyt valtiovarainministereiden ilmastokoalitio ja sen toimintaa ohjaavat Helsingin periaatteet ovat syksyn YK-viikolla ilmastokeskustelun ytimessä. YK:n pääsihteeri kutsuu koolle ilmastohuippukokouksen, jossa esitellään konkreettisia ja realistisia suunnitelmia päästöjen vähentämiseksi ja ilmastotavoitteisiin pääsemiseksi. Ilmastokoalitio on nostettu yhdeksi kokouksessa esiteltäväksi aloitteeksi.
Tämä on diplomaattinen onnistuminen Suomelta. Valtiovarainministereiden yhteistyön tiivistämisestä ilmastoasioissa on puhuttu kansainvälisen politiikan foorumeilla vuosikausia. Ajatus otti tuulta alleen vasta viime vuonna kansainvälisen ilmastopaneelin raportin julkistamisen myötä, kun yleinen tietoisuus ilmaston lämpenemisen vaikutuksista levisi entisestään.
Suomi oli oikeassa paikassa oikeaan aikaan ja tarttui tilaisuuteen. Vuosi sitten keväällä Washingtonissa pidin puheenvuoron valtiovarainministereiden roolista ilmastonmuutoksen hillinnässä. Se sai kannustavan vastaanoton silloisilta kollegoiltani ja erityisesti Maailmanpankilta. Siitä alkoi valmistelutyö, jonka seuraava etappi oli viime lokakuussa, kun Suomi toimi puheenjohtajana Maailmanpankin ja Kansainvälisen valuuttarahaston vuosikokouksessa Balilla.
Ilmoittauduin silloin vapaaehtoiseksi puheenjohtamaan valtiovarainministerien koalitiota, jonka tarkoitus on tiivistää ministereiden ja ministeriöiden yhteistyötä ilmastonmuutoksen torjunnassa. Koalition toiseksi puheenjohtajaksi tarjoutui Chilen valtiovarainministeri Felipe Larraín Bascuñán.
Kutsuimme valtiovarainministeriöiden ilmastoasiantuntijoita Helsinkiin valmistelemaan koalition toimintaperiaatteita helmikuussa 2019. Kokoukseen saapuu osallistujia 18 maasta eri puolilta maailmaa. Lisäksi mukana oli asiantuntijoita Maailmanpankista, Kansainvälisestä valuuttarahastosta, talousjärjestö OECD:stä, YK-järjestöistä ja ilmastojärjestö NDC Partnershipistä.
Kokouksessa syntyivät Helsingin periaatteet, jotka ohjaavat koalition työtä. Sitoutuessaan näihin periaatteisiin valtiovarainministerit lupautuvat edistämään päästöjen hinnoittelua sekä huomioimaan ilmastonmuutoksen talouspolitiikan ja julkisen talouden että julkisten investointien ja hankintojen suunnittelussa.
Koalitio perustettiin virallisesti Washingtonissa Maailmanpankin ja Kansainvälisen valuuttarahasto IMF:n kevätkokouksen yhteydessä huhtikuussa 2019. Toukokuussa esittelimme koalitiota paaville Vatikaanissa. Joulukuussa järjestettävän COP25 -ilmastokokouksen yhteydessä on tarkoitus julkistaa koalition työohjelma.
Koalitio korostaa konkreettisen toiminnan merkitystä. Ei riitä, että ministerit kokoontuvat kaksi kertaa vuodessa saman pöydän ääreen keskustelemaan, yhteistyön myötä tulee syntyä myös tuloksia.
Suomen pitää ottaa ilmastokoalitio ja Helsingin periaatteet osaksi kaikkea ulkopolitiikkaa ja globaalia vaikuttamista. Suomella on pitkä historia ja paljon osaamista ilmastotyössä. Meitä kuunnellaan. Ilmastopolitiikassa me olemme kokoamme suurempi maailmalla. Kannustan Suomea jatkamaan aktiivisena koalition jäsenenä. Se on konkreettinen aloite, jonka Suomi on saanut aikaan. Sen avulla me erotumme kansainvälisessä yhteisössä eduksemme.
Kirjoittaja on Kansallisen Kokoomuksen puheenjohtaja ja kansanedustaja.
Artikkeli on julkaistu alun perin 20.6.2019 Aamulehdessä.