Ryhmäpuheenvuoro 19.6.2017 valtuustossa

Arvoisa rouva puheenjohtaja, hyvät valtuutetut,

 

On aika kääntää sivua Tampereen tarinassa. Kokoomuksen, KD:n ja RKP:n Tampereen valtuustoryhmä haluaa kiittää kaikkia valtuustoryhmiä yhteistyöstä, jonka aikaansaannoksena tämä pormestariohjelma on syntynyt. Tampereella mennään eteenpäin. Framåt tillsammans.

Kokoomus on 35 vuoden ajan luotsannut Tamperetta kaupungin suurimpana puolueena. Timo P. Niemisen ja Anna-Kaisa Ikosen johdolla Tampere on kasvanut maakuntakeskuksesta Suomen toiseksi metropoliksi.

Historiallinen muutos kaupungin johdossa tuo mukanaan suuren vastuun. Asetelma on meille uusi. Olemme kuitenkin perinteisenä vastuunkantajaryhmänä valmis tukemaan syntynyttä 66 valtuutetun koalitiota. Olemme ryhmien välisissä neuvotteluissa pitäneet arvona sinänsä, että laajalla rintamalla käytännössä kaikki ryhmät ovat olleet mukana. Meillä on yhteistyöhalusta näyttöä. Esimerkiksi vuonna 1985 ryhmämme oli nimeltään Kokoomuksen, RKP:n Kristillisen liiton, SMP:n, keskustan ja liberaalien valtuustoryhmä. Valtuustoryhmämme antaa uudelle pormestarillemme seuraavat sata päivää aikaa näyttää kyntensä, jotta tulevat tuhat päivää voivat olla Tampereelle menestyksekkäitä.

Ryhmämme haluaa edistää tamperelaisen veronmaksajan etua ja samalla pormestariohjelman ensimmäisen kappaleen kiteytystä: Työ ja yrittäjyys ovat tamperelaisen hyvinvoinnin ja elinvoiman perusta. Niiden edistäminen tulee olemaan pormestarikautemme ykkösasia. Tahtomme mukaisesti Tampereen toimesta ei ole luvassa veronkiristyksiä ainakaan tämän vuosikymmenen aikana. Maltillinen työn verotus tukee työllisyyttä Tampereella.

Pormestariohjelmassa todetaan talouden vahvistamisen olevan keskeisin keino kaupungin talouden tasapainon saavuttamiseksi. Vain terve talous turvaa palvelujen saatavuuden. Tämä on myös edellytys pormestariohjelman palvelulupausten toteuttamiselle. Työikäisen väestön edelleen eläköityessä on tunnistettava, että taloudellinen tilanne julkisella sektorilla tulee jatkossakin olemaan vaikea. Joudumme tässä salissa tekemään jatkossakin kipeitä päätöksiä – myös lastemme takia. Hyvin hoidettu talous on lapsen paras etu. On syytä muistaa, että yksityisen sektorin toimeliaisuus on talouskasvun ja työllisyyden paras edellytys.

Pormestariohjelmassa panostetaan valtuustoryhmämme tahdon mukaisesti osaamiseen ja koulutukseen. Niukat resurssit on kohdennettava ja priorisoitava fiksusti, jotta lastemme koulumenestys turvataan. Painopiste on ennaltaehkäisyssä. Samalla kaupunkimme pitää huolta senioreista.

Tampere needs to use the great potential of our skilled and culturally rich immigrant population. We are blessed with a bold and beautiful city that truly offers educational opportunities for everyone, including the possibilities the Tampere New University gives us.

Ryhmämme pitää pormestariohjelman kirjausta Tampereesta kansainvälisenä kulttuuri- matkailu- ja urheilukaupunkina hyvänä. Efter mongå års väntan önskar vi mominmuseum velkommen. Kaikki tiet vievät Tampereelle. Ryhmämme tahto saavutettavuudesta kaikilla kulkumuodoilla näkyy pormestariohjelmassa. Omistuksien tarpeellisuutta arvioidaan pormestariohjelmassa tapauskohtaisesti toimintaympäristön muuttuessa. Voimme siis tehdä aktiivisia omaisuusjärjestelyjä. Tampere tuottaa jatkossakin palveluja monituottajamallilla.

Pormestariohjelman kasvunäkökulma kiteytyy lauseeseen: Kasvava Tampere haluaa olla Suomen toinen metropoli. Linjamme on selvä. Maakuntauudistuksesta riippumatta haluamme, että Tampereen kaupungilla seutuineen on yhtäläiset kaupunkioikeudet siinä missä pääkaupunkiseudullakin.

Samlingspartiet, kristdemokraterna och svenska folkpartiet har förbundit sig till det här programmet.

Kokoomuksen, KD:n ja RKP:n Tampereen valtuustoryhmä on sitoutunut yhteiseen pormestariohjelmaamme.

 

 

Sasi

Ilkka Sasi, puheenjohtaja

Kokoomuksen, KD:n ja RKP:n valtuustoryhmä