Tampereelle julistettiin verorauha

Maanantaina Tampereella valtuuston kokouksessa hyväksyttiin pormestarikoalition talousarviosopu, joka vei kaupunkia alkuperäiseen talousarvioesitykseen verrattuna maltillisempaan suuntaan. Verorauha laskeutui Tampereelle valtuuston päätöksen mukaan ainakin vuoteen 2023 saakka.

Ennakkoasetelma ryhmien välisille neuvotteluille oli, että demarit ja erityisesti vihreät vasemmistoliiton kera halusivat kiristää jyrkästi työn verotusta. Tätä taustaa vasten kokoomuksen, KD:n ja RKP:n ryhmä, sekä perussuomalaiset kumppaneineen pistivät hanttiin kiristykselle.

Oikeisto argumentoi, että työn verotuksen kiristäminen heikentää työllisyyttä sekä työn ja yrittäjyyden kannattavuutta ja leikkaa palkansaajien sekä eläkeläisten toimeentuloa. Vasemmisto kiisti työn verotuksen merkittävän yhteyden työllisyyteen.

Lopputulemana syntyi kompromissi, jossa porvariryhmä, demarit, keskusta, siniset ja myös vihreät sitoutuivat alkuperäistä esitystä madalletumpaan veronkorotukseen.

Kokoomuksen, KD:n ja RKP:n valtuustoryhmä nieli madalletunkin veronkorotuspäätöksen pitkin hampain. Oikeistolaisille veronkorotus itsessään on erittäin vaikeasti hyväksyttävissä. On kuitenkin syytä muistaa, että jokaiselle koalitiosovun ulkopuoliselle ryhmälle poikkiteloin asettuminen tarkoitti ja olisi tarkoittanut oppositiotietä. Jatkomahdollisuudet on politiikassa syytä säilyttää tulevaisuudessakin.

Osana sopua valtuustossa hyväksyttiin pormestari Lauri Lylyn (sd.) esittämä ponsi, jonka mukaan kuntaveroon ei kosketa taloussuunnittelukaudella 2020-2023. Nyt niin valtuutetut kuin viranhaltijatkin tietävät, että Tampereen taloutta suunniteltaessa veronkorotus ei ole enää vaihtoehto.

Osana pakettia valtuusto hyväksyi myös kymmenen kohdan toiminnan tehostamisohjelman, jolla haetaan tarvittaessa lisäsäästöjä, jotta talous on pormestariohjelman mukaisesti valtuustokauden loppuun saakka tasapainossa. Kokonaisuus mahdollistaa myös YT-neuvotteluiden käynnistämisen.

Perussuomalaiset kumppaneineen jättivät yhteisen sovun viime perjantaina ja vasemmistoliitto viime hetkellä maanantai-aamuna, mutta kuitenkin neuvottelut ryhmien kesken sujuivat hyvässä hengessä – erilaisista mielipiteistä huolimatta. Tampereella on kyetty perinteisesti isoissa kysymyksissä puhaltamaan rintamalinjojen yli yhteen hiileen – asia, joka on ollut kaupungin menestyksen edellytys.

Ilkka Sasi

Valtuustoryhmien puheenjohtajatoimikunnan pj

Kokoomuksen, KD:n ja RKP:n Tampereen valtuustoryhmän pj