Ukrainan tilanteesta

Ukrainan tilanteesta

Hei,


Vain reilun tuhannen kilometrin päässä Suomesta, Ukrainassa on käynnissä Venäjän aloittama, julma ja siviiliuhreja kaihtamaton sota. Sen vaikutukset tuntuvat Suomessa ja Tampereellakin, vaikkei Suomeen tällä hetkellä välitöntä sotilaallista uhkaa kohdistukaan. Tapahtumat aiheuttavat kansalaisissa myös ymmärrettävää huolta.

Tampere julkaisi eilen kotisivuillaan yhteenvedon siitä miten tällä hetkellä kaupungissa on varauduttu ukrainalaisten pakolaisten tuloon ja mitä keinoja yksittäisellä kuntalaisella on olla tilanteessa avuksi. Tuo yhteenveto löytyy täältä.

Kaupunginhallitus päätti myös tiistaina ylimääräisessä kokouksessaan 150.000 avustuksesta Ukrainaan ja ystävyyskaupunkiimme Kiovaan.

Opetushallitus on julkaissut ohjeistuksen siitä, miten tilannetta voi käsitellä lasten kanssa. Mukana on käyttökelpoisia ajatuksia myös aikuisille. Tuo ohjeistus löytyy täältä.

Apua on hyvä lähettää sellaisten järjestöjen kautta, jolla on sen perille toimittamiseen riittävä kokemus ja verkostot. Tällaisia ovat esimerkiksi UNICEF, Suomen Punainen Risti, Pelastakaa Lapset ry ja Kirkon ulkomaanapu.

Eduskunnassa edustettuina olevat puolueet vetosivat eilen yhteisvoimin, etteivät Ukrainan tapahtumat ja Venäjän nykyhallinnon aloittama sota johtaisi asiattomaan käyttäytymiseen Suomessa asuvia venäläisiä tai venäläistaustaisia henkilöitä kohtaan. Myös Tamperelainen Kokoomus haluaa korostaa saman asian tärkeyttä, vihamielinen suhtautuminen ja asiaton käytös syntyperän / etnisyyden perusteella ei tässäkään tapauksessa tilannetta ainakaan paranna. Pidättäydytään siis sellaisesta.

Tasavallan presidentti on parhaillaan vierailulla Yhdysvalloissa. Toivomme hänen vierailunsa onnistuvan parhaalla mahdollisella tavalla siten, että turvallisuustilanne sekä Suomessa että koko Euroopassa kehittyy pikimmiten taas suotuisaan suuntaan. Onneksi meillä on viisas ja osaava presidentti, johon voimme tässä tilanteessa luottaa. Kokoomus on kannattanut Suomen NATO-jäsenyyttä jo pitkään, joten meidän kantamme liittoutumisasiassa on tiedossa.

Tamperelainen Kokoomus toivottaa kaikille tamperelaisille turvallista ja rauhallista mieltä viikonloppuun ja tuleviin viikkoihin. Toivottavasti mahdollisimman monella on tarvittaessa keskusteluapua ja riittävä määrä luotettavaa informaatiota saatavilla, paljon muutakin on liikkeellä. 

Ellemme varmuudella tiedä miten tulee käymään, olettakaamme että käy hyvin.

Terveyttä ja rauhaa teille, hyvät tamperelaiset kokoomuslaiset!


Ilpo Rantanen
Kokoomuksen Tampereen Aluejärjestö
puheenjohtaja